Kärlek och mycket sömn!

Din valp behöver massor av kärlek. Du kan köpa leksaker och utrustning, men det viktigaste för en labradoodle är familjen och att få känna samhörighet. Kom ihåg att de är framavlade i grunden för att vara terapi- och vårdhundar. Detta visar sig i att de har ett stort behov av att vara nära sin familj (flock) så bli inte förvånad om du hädanefter har en ständig följeslagare oavsett om du bara ska på ett toabesök eller förflyttar dig i hemmet.

Ge valpen mycket närhet. Bär den. Ha den i knäet. Låt den gärna sova nära. Familjen är valpens flock. En valp som får mycket kel och närhet blir trygg och känner tillit till flocken och sin ledare. En valp som lever isolerad, som sover själv på natten i avgränsat rum eller är ensam på annat sätt, kan bli självständig och svår att få kontakt med eller otrygg och stressad. Fokusera första tiden på kontaktövningar och att bygga tillit. Första dagarna i nya hemmet bör ni inte tillåta besök. Låt valpen lära känna er och förstå att ni är dess nya familj, vi vill att den ska uppleva så lite stress som möjligt!

Jag kan inte nog understryka vikten av sömn! En valp som inte får tillräckligt med sömn och vila kommer snabbt bli överstimulerad och uppjagad (biter på händer/fötter, rusar runt och är svår att få kontakt med). Valpen kan vara igång i kanske 20-30 minuter och därefter behöver den en lugn vrå där den kan vila och sova. En vuxen hund behöver cirka 16 timmars sömn per dygn, en valp behöver betydligt mer. Det betyder att det är korta pass av vakenhet på ett dygn och detta är lätt att glömma bort!

Jag har en liten inhägnad hage med valpens sovbädd. Dit lyfter jag valpen när jag bedömer att den behöver vila. Det är så väldigt mycket lättare för valpen att komma till ro genom att ha sitt egna lilla krypin. Ibland ger jag ett litet tuggben så får den möjlighet att gnaga, bita och varva ned.


Om något händer

Skriv ned numret till din närmaste veterinär, även ett akutnummer som du kan ringa dygnet runt.

Valpsäkra och välj dina strider 

Organisera ditt och valpens liv så att ni hamnar i så få onödiga konflikter som möjligt. Fundera över vilka beteenden som ni kommer behöva träna, vilka som kan förebyggas och vilka som kommer att växa bort av sig självt om du bara undviker dem. 

Första tiden kan vara påfrestande och stressande för en liten valp. Avgränsa gärna utrymmet i ditt hem där valpen kan vistas de första veckorna. Kompostgaller är lätta att använda för att avgränsa och går smidigt att flytta till olika platser i huset. Avgränsade mindre ytor ger ett större lugn till valpen än att behöva utforska ett helt hus/lägenhet. Valpar utforskar med munnen, se därför till att ta bort sladdar, små leksaker eller annat som kan vara farligt för valpen. Detta underlättar också antalet strider då det kan vara väldigt frustrerande både för dig och valpen att ständigt tillrättavisa och bli tillrättavisad.

Sovplats 

Tryggast för valpen är att sova nära dig. Det kan vara på en hundbädd nedanför din säng, eller att du första tiden flyttar ned en madrass på golvet så att valpen har dig nära till hands. Om ni inte vill ha valpen i ert sovrum så behöver ni förbereda en sovplats där ni anser det lämpligt. Avgränsa gärna utrymmet med kompostgaller (superbra att ha hemma!) som en liten hage kring bädden. En hund ska alltid ha tillgång till färskt vatten, även under natten.

Vatten- samt matskål

Välj gärna material som är lätta att hålla hygieniska, exempelvis keramik eller rostfritt.

Leksaker 

Ett tips är att inte köpa leksaker som “piper”, detta triggar jaktinstinkt och valpen kan ha väldigt svårt att avsluta leken så länge “bytesdjuret” låter/”lever”. Lek är roligt men det får inte bli för mycket då valpen behöver massor av vila och sömn. Kamplekar och att springa efter bollar/pinnar är väldigt stressande för en hund, ung som gammal. Lek därför dessa lekar med måtta. Alla aktiviteter som handlar om kamp eller springa efter något triggar hundens jaktinstinkt, detta utsöndrar en massa adrenalin som tar lång tid av återhämtning innan de återgår till normala nivåer. Efter en dag med mycket aktiviteter, tänk att valpen ofta behöver 1-2 dagars återhämtning med lugn och ro. Det är också viktigt att tänka på att valpen inte ska springa på hala underlag, detta är skadligt för deras leder. Så om ni har hala golv och kastar leksaker som valpen springer efter bör ni vara uppmärksamma och lägga ut mattor för att undvika onödigt slitage på lederna.

Hundgodis

Undvik gärna hundgodis som innehåller mycket färgämnen, socker och konserveringsmedel, välj naturligt så långt som möjligt. Återigen så handlar detta mycket om valparnas känsliga magar men även om valpens vikt. Övervikt hos valp ökar risken för höft- och ledproblem, för mycket godis ger också väsentligt mycket sämre aptit till måltiderna. Många gånger kan ni använda valpens foder även på promenader och till belöning. Exempelvis kan ni istället för att ge allt foder vid måltiden ta med er fodret ut på promenaden. Jag ger ofta mina valpar små bitar av kokt kyckling som belöningsgodis. Kan frysas ned i små tärningar och sedan tas fram och tinas i kylskåp inför användning.

Gällande tuggben så försöker jag också tänka så naturligt som möjligt. Ex torkade styckdelar.

Bajspåsar 

Avmaskningsmedel 

Din valp är avmaskad enligt ett schema där sista “valp”avmaskningen måste ske i sitt nya hem. Här föreslår jag Milbemax – finns att köpa på apoteket. Avmaska din valp när den är cirka 11 veckor gammal. Det är viktigt att inte avmaska för nära inpå vaccineringen som ska ske vecka 12. Upprepa avmaskning när din valp är cirka 6 månader, förslagsvis med Axilur. Därefter avmaskas valpen/hunden bara om du misstänker att den har drabbats av mask vilket du kan se genom avföring, avmagring, aptitlöshet eller att pälsen tappar sin glans.

Hundmat

Din valp äter idag VOM “Puppy”. Detta är ett fryst färskfoder som ni hittar på de flesta djuraffärer samt online. Köp hem några påsar (jag rekommenderar påsarna som innehåller portionsbitar, typ köttbullar) inför välkomnandet av er valp. Jag tar fram morgondagens matmängd kvällen innan och låter tina i kylskåp över natten. Då detta är frysmat så kommer jag inte skicka med detta i valppaketet (med risk att det blir ofräscht).

Om ni gärna vill ge något annat foder så är det bra att inte byta foder förrän valpen är cirka 8-9 månader, deras magar är känsliga och ett foderbyte bör ske successivt.

Vi ger också våra hundar tillskott av Omega 3 några gånger i veckan samt även probiotika regelbundet (Fortiflora), särskilt vid tillfällen då vi vet att magen kan fara illa, ex i samband med vaccinering och avmaskning.

Hundbädd

Placera gärna bädden (eller bäddarna) så att valpen/hunden får vara nära er, annars finns stor risk att den inte vill vara i sin bädd. Min erfarenhet är också att många valpar och vuxna hundar trivs väldigt bra i en bädd med “tak” , ex hundbur i nylon, så att det blir ett riktigt krypin. Jag använder ofta t ex denna här hemma.

https://www.arkenzoo.se/littlebigger-softkennel-nylonbur-svart?41676

Observera att det inte är tillåtet att stänga in en hund i hundbur i hemmet. Min står alltid öppen för hundarna att gå in/ur, endast under resor är det tillåtet att hålla hunden instängd i bur. Denna variant är också väldigt enkel att ta med sig om ni ska ut på resor eller besök.

Ett annat tips på en väldigt uppskattad hundbädd är denna:

https://www.calmbed.se/products/calm-bed?variant=41529860030628

Det är oerhört viktigt att alla i familjen respekterar att valpen får vara ifred när den ligger i sin bädd. Detta ska vara en fredad zon dit inga besökare eller barn/familjemedlemmar går fram. Genom att hålla hårt på denna regel så kommer valpen och senare den vuxna hunden enkelt kunna visa när den behöver vila och ro, och detta blir en trygg plats. Ett bra tips är som sagt att använda kompostgaller och bygga en liten “hage” runt bädden.

Sele och koppel

Vid dagen för upphämtning kommer ni få en sele och ett koppel till er valp. Men, de växer fort och det blir snart dags för större storlekar. Välj gärna sele även i fortsättningen för koppelpromenaderna, inte halsband. Hundar har väldigt känsliga nackar som kan skadas om den drar eller vid ryck i kopplet. Har ni övat mycket på koppelträning och har en väldigt följsam hund så funkar halsband väldigt bra och ett halsband är smidigt att ta av och på, men unga hundar kommer att reagera på olika saker när ni är ute och tills den är vuxen och vältränad är sele ett bra alternativ. Använd aldrig kopplet för korrektion och tillrättavisning, det är lika obehagligt och gör lika ont för en hund som för en människa. För att få följsamhet är det viktigt att arbeta med belöning och positiva hejarop, inte ryck i kopplet. Det kan till en början under valptiden vara bekvämt med ett enklare halsband med knäppning när ni ska skynda er ut på kisspauser, då kan selen vara lite krånglig och ta för lång tid att ta på. Pröva er fram!

Hund och bil

I Sverige ska hund enligt lag färdas i hundbur alternativt i säkerhetsbälte vid bilåkning. För tips på bälte att använda till den lilla valpen och som samtidigt gör att den kan sitta i ert knä läs här.

Gällande hundbur så är det supersvårt att rekommendera en modell då många burar är anpassade efter bilmodell. Så, beroende på vilken bil ni kör samt vilken förväntad vuxenstorlek er hund har så rekommenderar jag att kolla med er närmsta djuraffär för rekommendationer. Observera att det är viktigt att träna valpen på att sitta i hundbur innan ni påbörjar era resor. Jag brukar ha buren i huset och göra detta till en trevlig plats för valpen innan jag lyfter ut den till bilen.

Hundkam/borste

Till en början funkar det toppen att borsta valpen med en tangle teeser (hårborste för människor). När valpen börjar byta till vuxenpäls, vid 6-8 månaders ålder, är det bra att börja använda en bredtandad kam. Oftast kan en första klippning/trimning av valpen vara lämplig när valpen börjar vara kring 5-6 månader gammal.

Klotång

Jag rekommenderar Millers klotång. Viktigt att byta klotång cirka en gång per år då en slö klotång “klämmer” av klon istället för att klippa av den, detta blir smärtsamt för hunden. Klipp ofta, gärna en gång i veckan och gör detta till en mysstund!

Schampoo och balsam

Enligt tycke och smak, men aldrig schampoo eller balsam anpassat för människor. Jag använder märket Espree till mina hundar och ibland K9.

Tandborste och tandkräm

Be er närmaste djuraffär om tips och råd.

Puppy pads

Underlättar för valpen att förstå vart den ska göra sina behov. Jag använder dessa under natten (inte dagtid då jag istället övar mycket på att springa ut för att kissa och bajsa).

Fästinghalsband alternativt tabletter

Beroende på årstid för valphämtning. Giftfritt alternativ som jag rekommenderar: http://www.fastinghalsband.se/skudo-pet.html

Bor man i ett mer fästingtätt område så kan starkare preparat behövas. Jag rekommenderar då att fortsatt använda någon typ av halsband, ex seresto alt scalibor. Med ett halsband kan du enkelt ta av det om din hund visar tecken på bivverkningar, har du använt en spot-on lösning eller tablett så sitter medlet i många veckor.

Observera att fästingmedlet Bravecto och Nexgard har gett kraftiga och allvarliga biverkningar hos många hundar. Var aktsamma och rådfråga veterinär.

Boka tid för vaccinering

Valpen är veterinärbesiktigad, märkt med id-chip samt vaccinerad med 8 veckors sprutan vid upphämtning. Redan när valpen är 12 veckor ska den vaccineras igen. Boka tid hos veterinär för detta. Efter denna vaccinering är det inte förrän valpen är 1 år som den ska vaccineras igen, och därefter vart 3:e år.

Ägarregistrering DjurID

När ni har hämtat er valp så rekommenderar jag er att registrera valpen på DjurID. Fyll gärna i blanketten för ägarregistrering på djurid.se. Detta är en frivillig registrering som underlättar om din hund kommer bort.

Registrering Jordbruksverket

När ni har hämtat er valp så måste den enligt svensk lag registreras i Jordbruksverkets centrala hundregister. Du gör detta enkelt via e-tjänst (bank-id).

http://www.jordbruksverket.se

Försäkring

Viktigt att veta, om något händer så är det dyrt med veterinärbesök. Jag har försäkringar på samtliga av mina hundar, detta är något jag också rekommenderar mina valpköpare. Det finns idag många olika försäkringsbolag att välja bland. Läs på och fundera igenom vad som är de viktigaste punkterna i försäkringsvillkoren för er innan ni tar ert beslut. Valpen bör försäkras från och med dagen för upphämtning.

Checklista inför valpens ankomst